Onderzoek naar langdurig progesteron na eerdere vroeggeboorte en weeënremming

Onderzoek naar de effectiviteit van langdurig progesteron na een eerdere episode van dreigende vroeggeboorte en weeënremming: Apostel V onderzoek

 

Vroeggeboorte en lengte van de baarmoedermond
Uit eerdere studies, zowel in Nederland als in het buitenland, is komen vast te staan dat de kans op een vroeggeboorte groter is als de lengte van de baarmoedermond verkort is (korter dan 30 mm). We spreken van vroeggeboorte als de bevalling plaatsvindt voor 37 weken zwangerschapsduur.
Een baby die meer dan 3 weken te vroeg geboren wordt, moet worden opgenomen op een couveuse afdeling. Veel te vroeg geboren baby's (geboren voor 32 weken zwangerschapsduur) moeten opgenomen worden op een neonatale intensive care. Met name bij de veel te vroeg geboren kinderen treden vaak complicaties optreden en dat betekent meestal een ziekenhuisopname van vele weken. Op veel manieren heeft men geprobeerd vroeggeboorte te voorkůmen, maar dit is nog niet gelukt. Als er een dreigende vroeggeboorte is, is met weeŽnremming de bevalling gemiddeld maar een tweetal dagen uit te stellen.
 
Voorkomen van vroeggeboorte
Bij eenlingzwangerschappen waarbij de zwangere een voorgeschiedenis had van vroeggeboorte, is gebleken dat wekelijkse toediening van het hormoon progesteron vanaf circa 16-20 weken de kans op een vroeggeboorte duidelijk vermindert. Onlangs is in Engeland uit een eerste onderzoek gebleken dat gebruik van progesteron mogelijk gunstig is voor het voorkůmen van vroeggeboorte bij vrouwen met een eerste zwangerschap en een verkorte baarmoedermond onder de 15 mm [1]. Er was minder vroeggeboorte in de groep die progesteron gebruikte ten opzichte van de groep die geen progesteron gebruikte.

 

Het APOSTEL V onderzoek
Wanneer bij u de bevalling zich te vroeg dreigt aan te dienen wordt u opgenomen in een ziekenhuis. Hier krijgt u 48 uur weeŽnremming en medicijnen voor de longrijping van baby.
Wanneer er na deze periode geen dreiging meer aanwezig is, zult u in de meeste gevallen naar huis mogen. Een deel van de patiŽnten die naar huis gaan, zullen een voldragen zwangerschap bereiken van 37 weken of meer. Een kleiner deel zal alsnog voor de 37 weken bevallen.
De  Apostel V-studie onderzoekt of de toediening van progesteron tussen 24 en 36 weken leidt tot een toename van het aantal patiŽnten die een voldragen zwangerschap bereiken.

Mocht u besluiten aan dit onderzoek mee te willen doen, dan krijgt u tussen 24 en 36 weken zwangerschapsduur vaginale tabletten, die u zelf dagelijks het beste voor de nacht kunt inbrengen (ťťn tablet per dag). Zoals gebruikelijk is bij onderzoek naar medicijnen wordt de tablet met de werkzame stof progesteron vergeleken met (zonder dat u op de hoogte bent van de inhoud) een nepmedicijn (placebo). Ook uw behandelend arts of verloskundige weet niet wat u krijgt.

Daarnaast vragen wij u om in de loop van 2 jaar een aantal vragenlijsten in te vullen. Door middel van deze vragenlijsten willen wij beoordelen hoe het met u en uw kind gaat. Het invullen ervan duurt ongeveer een half uur. Mogelijk wordt u enkele jaren na de bevalling opnieuw benaderd met de vraag of we uw kind mogen onderzoeken. Het betreft dan een onderzoek waarbij naar de ontwikkeling van uw kind gekeken wordt. Het onderzoek van uw kind vereist geen fotoís of bloedafname.

 

Literatuurlijst
[1] Fonseca ; Progesterone and the risk of preterm birth among women with a short cervix.NEJM 2007;357:462-9
[2] Da Fonseca EB,et al. Prematurity prevention: the role of progesterone.Curr Opin Obstet Gynecol. 2009 Apr;21(2):142-7.


Meer informatie over dit onderwerp
http://www.studies-obsgyn.nl/home/page.asp?page_id=1078

Contactinformatie over dit onderwerp
Msc, drs LHM Seinen, MD, ANIOS gynaecologie UMC st Radboud.
l.seinen@obgyn.umcn.nl


Gerelateerde termen
Baarmoedermond
Progesteron
Vroeggeboorte