"Sparen eileider bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap is onnodig"

Resultaat ESEP onderzoek: bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en een normale gezonde tweede eileider, heeft het sparen van de eileider geen toegevoegde waarde.

 

 

 

Dit onderzoek is op 3 Februari 2013 gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad The Lancet [1].

Operatie voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Het al dan niet weghalen van de eileider bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap staat ter discussie. Bij zo’n zwangerschap komt de bevruchte eicel niet in de baarmoeder, maar blijft ‘steken’ in de eileider. Dit komt grofweg bij één op de honderd tot tweehonderd zwangerschappen voor. In de meeste gevallen moet de gynaecoloog eraan te pas komen om de zwangerschap te beëindigen.
Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werd de ongeboren vrucht én de eileider weggehaald, daarna raakte de eileidersparende operatie in zwang, waarbij alleen de vrucht werd weggehaald. Dit vanuit de gedachte dat dit gunstig was om de vruchtbaarheid van de vrouw te behouden. Deze aanname was niet getoetst in wetenschappelijk onderzoek.
 
Het ESEP onderzoek
446 vrouwen ouder dan 18 met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap namen deel. Het onderzoek vond plaats in 32 centra in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de VS. De vrouwen werden over twee groepen verdeeld, bij een deel bleef de eileider na de operatie zitten en bij de andere groep werd die weggehaald. De eileider werd alleen weggehaald als de andere in goede conditie verkeerde. Daarna werden de vrouwen drie jaar gevolgd of ze opnieuw spontaan zwanger werden.
 
Resultaten
In de groep vrouwen bij wie de eileider is weggehaald, werd 56 procent vrouwen zwanger, in de andere groep 61, statistisch gezien niet verschillend. Het laten zitten van de eileider had ook nadelen; zo leidde dit tot heroperaties en extra behandelingen voor het achterblijven van zwangerschapsweefsel.

 

Aanbeveling
Het sparen van de eileider is bovendien niet kosteneffectief omdat de kosten van deze operatie hoger is dan voor een operatie waarbij de eileider wordt verwijderd. Uit deze resultaten blijkt dat vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en een normale gezonde tweede eileider, het sparen van de eileider geen toegevoegde waarde heeft.’
 

Literatuur
[1] Mol F, van Mello NM, Strandell A, for the European Surgery in Ectopic Pregnancy (ESEP) study group. Salpingotomy versus salpingectomy in women with tubal pregnancy (ESEP study): an open-label, multicentre, randomised controlled trial. The Lancet 2013 doi:10.1016/S0140-6736(08)61345-8

 

Meer informatie
ESEP study website

 

Contactinformatie over dit onderwerp
F. Mol
Arts-onderzoeker ESEP
AMC Amsterdam
E-mail: esep@amc.uva.nl