Onderzoek hoge bloeddruk en inleiden tweede trimester

Onderzoek naar inleiden of afwachten bij hoge bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging in de bijna uitgerekende periode (34-37 weken zwangerschapsduur): Hypitat-II onderzoek

 

Zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie
Bij ongeveer 10%-15% van de zwangere vrouwen is er sprake van verhoogde bloeddruk ('Zwangerschapshypertensie') of Pre-eclampsie. Vaak zijn de symptomen en het verloop mild en wordt de diagnose pas gesteld na 34 weken zwangerschap. Soms leidt zwangerschapshypertensie of preŽclampsie tot ernstige complicaties zoals EclampsieAbrubtio placentae en het HELLP syndroom. Deze ernstige aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn voor de moeder, en soms ook voor het ongeboren kind. In Nederland zijn deze aandoeningen de belangrijkste oorzaken van ziekte bij zwangere vrouwen [1]. Het is dus noodzakelijk dat deze ernstige aandoeningen worden voorkomen.


In de eerste HYPITAT studie is wetenschappelijk bewezen dat het beter is in de leiden dan af te wachten bij verhoogde bloeddruk en preŽclampsie in de zwangerschap na 37 weken. De kans op verergering van de aandoening bij de moeder was na inleiden kleiner dan bij afwachten (31% tegen 44%). Ook was er in de groep vrouwen die is ingeleid minder keizersneden dan in de afwachtgroep (14% tegen 19%). Voor de gezondheid van het kind maakt het niet uit of er wordt ingeleid of afgewacht [2].

 


Behandelingen
Er bestaan twee behandelingen voor zwangerschapshypertensie of preŽclampsie tussen 34 en 37 weken zwangerschap: (a) inleiden van de bevalling zodat de zwangerschapshypertensie of preŽclampsie beŽindigd, of (b) wachten op de natuurlijke weeŽn, waarbij de bloeddruk van de zwangere vrouw vaak wordt gemeten, en eventueel bloeddrukverlagende medicatie.

 

Opwekken van de bevalling zal de moeder beter maken, maar zal ook leiden tot een geboorte voor de 37 weken, waardoor de baby bij een geboorte voor 37 weken meestal even moeten worden opgenomen op de couveuseafdeling. In Nederland worden beide behandelingen uitgevoerd: ongeveer de helft van Nederland leidt in en de andere helft wacht af [3].

 


Het HYPITAT-II onderzoek
In het HYPITAT-II onderzoek (HYpertension and Preclampsia Intervention Trial in the Almost Term patient) van het verloskundig consortium, wordt onderzocht wat de beste behandeling is bij hypertensieve aandoeningen tussen de 34e en 37e week. Er wordt geloot tussen de behandelingen inleiden en afwachten. De gegevens over de zwangerschap, de bevalling, en de postnatale periode van deze vrouwen en hun kind worden verzameld. Hier het volledige protocol (Engels).

 

Literatuurlijst

[1] Schutte et al. Substandard care in maternal mortality due to hypertensive disease in pregnancy in the Netherlands. BJOG 2008.

[2] Koopmans et al. Induction of labour versus expectant monitoring for gestational hypertension or mild pre-eclampsia after 36 weeks' gestation (HYPITAT): a multicentre, open-label randomised controlled trial. The Lancet 2009.

[3] Stichting Perinatale registraties Nederland

 

Meer informatie over dit onderwerp

HYPITAT-II website

 

Contactinformatie over dit onderwerp

J.Langenveld

Arts-onderzoeker HYPITAT-II

Maastricht UMC

E-mail: hypitat2@studies-obsgyn.nl


Gerelateerde termen
Abrubtio placentae
Eclampsie
HELLP syndroom
Pre-eclampsie
Zwangerschapshypertensie