Onderzoek zwanger worden na Clomifeencitraat

Onderzoek naar de beste manier om zwanger te worden bij gebruik van Clomifeencitraat (medicijn om eisprong op te wekken): het M-ovin' onderzoek.


 

Voor wie is dit onderzoek?
Vrouwen met een lange of onregelmatige menstruatiecyclus hebben minder vaak of zelden een eisprong. De eisprong is het moment waarop de eicel bevrucht kan worden door de zaadcel. Voor een zwangerschap is het dus belangrijk om een regelmatige eisprong te hebben en dus een regelmatige cyclus.

 

Behandeling met Clomifeencitraat

Voor het opwekken van een eisprong wordt altijd gestart met clomifeencitraat. Dit is een tablet die 5 dagen in het begin van de menstruatiecyclus geslikt moet worden. Doordat dit medicijn zorgt voor een regelmatige eisprong is er een grotere kans om zwanger te worden.Andere behandelmogelijkheden
Een behandeling met clomifeencitraat is niet de enige behandeling die mogelijk is voor het opwekken van een eisprong. Ook kan een behandeling worden gestart met gonadotrofines, ook wel FSH (follikel stimulerend hormoon) genoemd. Dit is een medicijn dat met een naaldje onder de huid ingebracht moet worden, waardoor de eierstokken een eisprong zullen maken. Eventueel kan een intra uteriene inseminatie (IUI) worden toegevoegd. Met deze behandeling wordt het zaad in de baarmoeder ingebracht, op het moment van de eisprong zodat de bevruchting direct kan plaatsvinden en de afstand die het zaad moet afleggen tot de eierstokken worden verkort.


Het Movin' onderzoek

Op dit moment is bekend dat we een behandeling met clomifeencitraat in ieder geval gedurende 6 cycli moeten doorgaan. Er is echter niet bekend wat daarna de beste behandeling is. Moeten we overstappen op een behandeling met gondaotrofines of is het misschien beter om te starten met IUI? Met beste behandeling bedoelen we de behandeling die de minste bijwerkingen heeft en zo snel mogelijk leidt tot een zwangerschap.

 

Het beleid in de Nederlandse ziekenhuizen is op dit moment ook zeer wisselend, omdat helaas NOG niet bekend is wat de beste methode is. 

Wanneer komt u in aanmerking voor het onderzoek?
U komt in aanmerking voor deelname aan het onderzoek als u na 6 regelmatige cycli met clomifeencitraat nog niet zwanger bent geworden. Omdat wij niet weten wat de beste behandeling is zal door loting bepaald worden welke behandeling u zal ondergaan. Alleen door loting kan een studie zo worden verricht dat er achteraf een waardevolle uitspraak over gedaan kan worden. De mogelijke behandelingen in dit onderzoek zijn:


1. Zes cycli doorgaan met clomifeencitraat.
2. Zes cycli doorgaan met clomifeencitraat gecombineerd met IUI.
3. Zes cycli met gonadotrofines.
4. Zes cycli met gonadotrofines gecombineerd met IUI.

Alle behandelingen worden veelal toegepast in de dagelijkse praktijk. Met deze studie willen wij nader bepalen wat het beste tijdstip is om over te stappen op een andere behandeling.

Literatuur

[1] Homburg R. Clomiphene citrate end of and era? A mini review. Human reprod 2005; 20: 2043.

[2] Eijkeman MJ, Imani B, Mulders AG et al. High singleton live birth rate following classical ovulation inuction in normogonadotrophic anovulatory infertility. Hum Reprod 2003; 18; 1-6.


Meer informatie

http://www.studies-obsgyn.nl/m-ovin


Contact informatie

Drs. N.S.Weiss

Arts-onderzoeker M-OVIN onderzoek

AMC Amsterdam

m-ovin@studies-obsgyn.nl