"Bedrust na IUI is goed voor zwangerschapskans"

Resultaat Bedrust onderzoek: 15 minuten blijven liggen na IUI vergroot de kans op zwangerschap.Dit onderzoek is in oktober 2009 gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad British Medical Journal [1].


Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) met of zonder hormoonstimulatie is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling ter wereld. Er was nog niet eerder onderzoek gedaan naar de invloed van de positie van de vrouw tijdens de IUI op de kans op zwangerschap.

 

Het Bedrust onderzoek

Echtparen met verminderde vruchtbaarheid, met een leeftijd van de vrouw tussen de 18 en 43 jaar hebben deelgenomen aan het Bedrust onderzoek in 7 verschillende ziekenhuizen. Alle echtparen hebben een vruchtbaarheidsonderzoek gehadDe hormoonstimulatie werd verricht met Clomid of Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). Daarna werden de echtparen door middel van loting verdeeld over twee groepen: (1) drie behandelingen IUI met 15 minuten blijven liggen of (2) drie behandelingen IUI met direct opstaan. Aan het einde van het onderzoek werd het aantal doorgaande zwangerschappen (een embryo met een kloppend hartje bij 12 weken zwangerschapsduur) in beide groepen vergeleken.

 

Resultaten

Het percentage doorgaande zwangerschappen per echtpaar was hoger in de groep die bleef liggen in vergelijking tot de groep die direct opstond (27% versus 18% na drie behandelingen). Ook de tijd die nodig was om een doorgaande zwangerschap te krijgen was korter in de groep vrouwen die 15 minuten bleef liggen.

 

Aanbeveling

In deze grote studie is aangetoond dat 15 minuten blijven liggen na IUI het percentage doorgaande zwangerschappen sterk vergroot. Aangezien 15 minuten blijven liggen makkelijk uitvoerbaar is en weinig kosten met zich meebrengt adviseren wij dit als standaard onderdeel van de IUI procedure.

  

Literatuur

[1] Custers IM, Flierman PA, Maas P, Cox T, Van Dessel TJHM, Gerards MH, Mochtar MH, Janssen CAH, Van der Veen F, Mol BWJ. Immobilisation versus immediate mobilisation after intrauterine insemination: a randomised controlled trial. BMJ 2009;339.


Meer informatie
Bedrust website


Contactinformatie over dit onderwerp
I.M. Custers
Arts-onderzoeker Bedrust
AMC Amsterdam
E-mail: i.m.custers@amc.uva.nl


Gerelateerde termen
Intra Uteriene Inseminatie (IUI)