Miskraam

Alternatieve benoeming: spontane abortus

 

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam verliest een zwangere vrouw het vruchtje in de eerste zestien weken van de zwangerschap. Een miskraam begint meestal met bloedverlies en buikpijn. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, verdwijnen. Meestal zet een miskraam na de eerste verschijnselen direct door. Maar soms duurt dat nog een week of zelfs een paar weken.

Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Dit lijkt waarschijnlijk op een heftige menstruatie. De vruchtzak wordt uit de baarmoeder gedreven. Vaak komen er ook bloedstolsels vrij. Na ongeveer een week is een miskraam voorbij. Al het zwangerschapsweefsel is dan uit de baarmoeder verdwenen. U hebt geen buikpijn meer.

Bij sommige vrouwen verdwijnt niet al het weefsel vanzelf uit de baarmoeder. Zij hebben een curettage nodig. De arts haalt dan het zwangerschapsweefsel weg.

Hoe vaak komt een miskraam voor?
Een miskraam is een natuurlijk verschijnsel dat veel voorkomt: tussen de 10 en 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Bij vrouwen jonger dan 35 jaar is de kans ongeveer een op tien, bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar is de kans een op drie.

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat na een eerder doorgemaakte miskraam de herhalingskans groter is, vooral voor vrouwen met drie of meer miskramen. Zij hebben een kans van 25-45% dat de zwangerschap opnieuw in een miskraam eindigt, dat wil zeggen aanzienlijk hoger dan de verwachte kans van 15%.

 


Gerelateerde pagina's
Promise Trial