Onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen

Onverklaarde subfertiliteit

 

Wat is onverklaarde subfertiliteit?

Onder onverklaarde subfertiliteit verstaan we paren met vruchtbaarheidsproblemen waar bij het oriŽnterend fertiliteitsonderzoek geen enkele verklaring wordt gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap bij het paar of waarbij lichte afwijkingen zijn gevonden, maar waarvan de betekenis niet zodanig groot is dat deze een spontane (zonder behandeling) zwangerschap in de weg staan.

 

Wat zijn de behandelingen bij onverklaarde subfertiliteit?

Bij de behandeling van onverklaarde subfertiliteit moet rekening worden gehouden met de effectiviteit, de intensiteit, de risicoís en de kosten bij de keuze van behandeling. Met name de prognose van het paar speelt een grote rol in de besluitvorming.
Behandelingen van paren met een onverklaarde subfertiliteit zijn: afwachten, ovariŽle hyperstimulatie met coÔtusadvies, intra-uteriene inseminatie (IUI), in vitro fertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).
Bij een spontane kans op zwangerschap binnen 1 jaar van meer dan 30 procent is er geen reden voor onmiddellijke inzet van behandeling omdat dit de kans op zwangerschap niet vergroot. Er wordt dan ook geadviseerd nog tenminste 6 maanden tot maximaal 12 maanden een afwachtende houding aan te nemen en dus niet te gaan behandelen. Mocht na deze afwachtende periode (6-12 maanden) nog geen zwangerschap tot stand zijn gekomen, komt een paar alsnog voor behandeling in aanmerking.


PatiŽntenverenigingen:
Freya Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (www.freya.nl)


Gerelateerde pagina's
Improvement onderzoek
IVF bij vrouwen vanaf 38 jaar