Intra-uteriene inseminatie (IUI) met ovariele hyperstimulatie

Wat is IUI met ovariele hyperstimulatie?

IUI – intra-uteriene inseminatie – is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast bij een verminderde kwaliteit van de zaadcellen of een te laag aantal zaadcellen, na een periode van uitblijven van een zwangerschap zonder duidelijke oorzaak, of bij een verminderde kwaliteit van het slijm van de baarmoedermond. Uit het sperma worden de beste zaadcellen geselecteerd en in de baarmoederholte ingebracht ten tijde van de eisprong. De arts zal regelmatig adviseren IUI te combineren met het gebruik van hormonen om de groei van de eiblaasjes (follikels) te stimuleren of om de timing van de eisprong te verbeteren (ovariele hyperstimulatie).

 

Kans op zwangerschap met IUI?

 

De kans op een zwangerschap bij IUI is ongeveer 1 op de 10 behandelingen. Meestal vinden er 3 tot 6 behandelingen plaats. Na zes behandelingen is de kans dat u zwanger bent geraakt, ongeveer 25 tot 35 procent.

De kans op een zwangerschap is in ongeveer de eerste drie jaar van onbeschermde gemeenschap groter dan bij behandeling. Als er geen oorzaak wordt gevonden, wordt daarom eerst een tijdje afgewacht of niet spontaan een zwangerschap optreedt. Hoe lang deze periode duurt, is afhankelijk van uw leeftijd.

 

Meer informatie

 

Patiëntenfolder IUI van de NVOG

 http://www.nvog.nl/Sites/Files/0000000095_IUI.pdf


Gerelateerde pagina's
SUPER onderzoek